Amsterdam Zuid krijgt slecht onderhouden straten

bord slecht wegdek

Slecht wegdek - binnenkort in Amsterdam Zuid?

Het chique stadsdeel Zuid loopt het risico over enkele jaren met slecht onderhouden straten opgescheept te zitten. Dit staat in de begroting van het stadsdeel Zuid die op 24 en 25 november is behandeld in de stadsdeelraad. De keuze voor bezuiniging op onderhoud is opmerkelijk, omdat tegelijkertijd bijna twee keer zoveel geld wordt gespaard voor parkeergarages waarvan het zeer onzeker is dat die worden gerealiseerd.
GroenLinks vindt de keuze voor bezuiniging op onderhoud onverantwoord. De herstelkosten van achterstallig onderhoud zijn veel hoger dan bezuiniging nu oplevert. Volgende generaties worden zo opgezadeld met extra hoge lasten. De bezuiniging op onderhoud is bovendien niet nodig. Het dagelijks bestuur wil jaarlijks vier miljoen euro sparen voor parkeergarages. De spaarpot voor de bouw van parkeergarages is nu al goed gevuld met ruim 15 miljoen euro. Dit bedrag wil het dagelijks bestuur nog eens verdubbelen zonder dat er concrete projecten zijn waaraan het geld wordt uitgegeven. De wethouder verkeer (VVD) zit liever op een goed gevulde schatkist dan dat hij zorgt voor veilige en goed toegankelijke straten.

Fietsers zullen het meest lijden onder de bezuiniging op onderhoud. Maatregelen om fietsen veiliger en comfortabeler te maken, worden door het dagelijks bestuur geschrapt. Ook wil het dagelijks bestuur zich niet meer inzetten voor schonere lucht,  bijvoorbeeld door elektrisch vervoer te stimuleren. De bijdrage van het stadsdeel Zuid aan het stedelijke programma voor elektrisch vervoer wordt tot een minimum beperkt, zo is te lezen in de begroting.
GroenLinks heeft voorgesteld het belastinggeld niet te sparen, maar te besteden. Burgers hebben baat bij goed onderhouden straten, veiliger en comfortabeler fietsen en schonere lucht. Van het oppotten van geld daarentegen, wordt niemand beter.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Amsterdam Zuid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *