Category Archives: C’est moi

Groeiende intelligentie

afb. van e-mail

E-mail van AH

Natuurlijk weet ik dat als ik een klantenkaart gebruik, hij inzicht krijgt in mijn koopgedrag. Dat was mijn eigen keuze.

En natuurlijk begrijp ik dat hij van mijn baby moest weten, als ik baby-spullen bij hem kocht (zoals opvolgmelk en billendoekjes). Dat is de consequentie van mijn keuze.

Ook heb ik ingestemd met de ontvangst van gepersonaliseerde aanbiedingen, wat ongetwijfeld een commercieel intelligente – en winstgevende – service van hem moet zijn.

Maar wat ik dan niet begrijp, is dat Albert Heijn niet weet dat na een jaar mijn baby geen baby meer is. Het algoritme dat mij ‘persoonlijke’ aanbiedingen doet kan toch wel rekenen? Waarom dan dit bericht?

Hallo Paul!

Deze week willen we graag jouw baby in het zonnetje zetten. Speciaal voor jou en je kleintje selecteerde Albert Heijn babyartikelen met korting. In deze e-mail vind je ook 5 ideeën en tips voor een geslaagd babyfeestje!

Dank je wel hoor, Albert Heijn. Deze aanbieding sla ik af.

Leave a Comment

Filed under C'est moi

Sportieve lettertjes

Head of the river Amstel, 2012

Head of the river Amstel, 2012

“U kunt dit elektronisch bevestigen door op deze link te klikken.” Klik! Contract getekend! Het wordt ons – amateurroeiers – gelukkig gemakkelijk gemaakt: administratieve ballast met één klik weggewerkt. En dat is dan ook precies wat ik er zo benauwend aan vind. Hoe meer technisch gemak, hoe verhullender de betekenis van je verbintenis.

Het gaat hier om een schonesportverklaring of wedstrijdcontract van de KNRB. Dat is een gejuridiseerde indekking tegen het fenomeen doping dat vanwege de schandalen in de professionele wielersport nu ook onschuldige roeiamateurtjes – zoals ik – raakt. Roeien is een fijne sport. De fysieke activiteit, op het water zijn, samen met je team streven naar steeds betere beheersing van de roeibeweging en de beloning die je ervaart als je bubbels langs de boot hoort. Een wedstrijd is een leuk evenement: spannend uiteraard, maar ook sociaal verbindend. En er is werkelijk geen haar op mijn hoofd die denkt aan inname van middeltjes die prestatieverhogend werken. Waarom zou ik: het wordt er niet socialer van, niet spannender, en de bubbels langs de boot klinken niet mooier.

De perverse (financiële) prikkels die doping in de professionele sport veroorzaakten, heeft de KNRB kennelijk op de gedachte gebracht dat er ook in het roeiwereldje iets moest gebeuren. Dus trok de bond een jurist en en techneut aan hun jasje, zodat er nu ergens een database is van roeiers die zich verbonden hebben aan regels zoals deze:

Ik realiseer mij, dat ik, middels ondertekening van dit wedstrijdcontract, mij bind aan de regels zoals die op dit moment gelden, maar ook aan regels, zoals die te eniger tijd zullen komen te luiden. Derhalve aan regels, die ik, op het moment dat ik deze overeenkomst teken, nog niet ken. Middels ondertekening van deze overeenkomst, aanvaard ik zulks uitdrukkelijk.

Totale vervreemding. Wat heeft dit te maken met roeien op zaterdagochtend en af en toe een wedstrijdje? Wat is überhaupt de betekenis van mijn verbinding aan regels die ik niet ken omdat ze (nog) niet bestaan?! Wat betekent sportiviteit eigenlijk als je je aan deze regels verbindt? Het is me een absurdistisch raadsel.

Enfin. Ik heb geklikt op de link; en dat was makkelijk. Ik sta in de database; maar het is onbekend wat daarvan de betekenis is. Ik heb ook geen keus als ik mee wil doen; want de wereld wil eenmaal juridische indekkerij. En ik heb hier even bij stilgestaan: Sapere aude!

1 Comment

Filed under C'est moi

Meer hotelcapaciteit in de Pijp

“Een hotel kan zich op het gebied van het milieu onderscheiden en tegelijk meer comfort bieden,” zo schrijft de gemeente Amsterdam. Daar werk ik graag aan mee.

Insectenhotel

Insectenhotel

Leave a Comment

Filed under C'est moi, De Pijp

Nee. Nee! Ik bedoel ja!

Oké oké, het duurt wat lang. Maar op mijn 38e kom ik langzaam maar gestaag uit mijn nee-fase…

Tweede 'ja' van Grieken

Het heeft even geduurd, maar nu toch een tweede 'ja'

Leave a Comment

Filed under C'est moi